KARNEVAALIT

Brasiliassa Rio de Janeiron karnevaalit järjestetään vuosittain helmi-maaliskuussa. Samaan aikaan koko Brasilia elää karnevaalitunnelmaa, sillä vaikka Rion karnevaalit ovatkin tunnetuin sambatapahtuma, myös muissa Brasilian kaupungeissa järjestetään karnevaaleja.

Suomalaisen sambakansan vuoden tärkein tapahtuma on Helsingissä kesäkuun alkupäivinä järjestetty Helsinki Samba Carnaval. Tuolloin Helsingin kaduilla säihkyy, tanssii ja kilpailee parhaimmillaan kaikki Suomen seitsemän sambakoulua. Lue lisää SSKL:n toiminnasta täältä.

DSC_8922

Myös Helsingin karnevaaleilla jokainen koulu rakentaa kulkueensa tietyn teeman, enredon, ympärille. Teeman tulisi näkyä ja kuulua musiikissa, tanssissa, puvuissa ja lavasteissa. Tästä syystä joka vuosi tehdään uudet biisit, uudet lavasteet, uudet koreografiat ja uudet puvut. Tarkoitus on, että pukujen tyyli ja väritys sopivat valittuun teemaan ja väriharmoniaan. Valmistelut karnevaaleille aloitetaan jo edellisen vuoden syksyllä aiheen valinnalla ja passista- ja destaque-kokeilla. Kokeiden perusteella valitaan tanssijat soolotanssijoiksi karnevaaleille. Muut sambakoulun tanssijat sijoittuvat esimerkiksi etujoukkoon, baianoihin, sambakoulualaan tai lasten/nuorten alaan.

RiiaSamba

Sambakarnevaaleilla ratkaistaan vuosittain sambakoulujen paremmuusjärjestys. Arvosteluperusteet on muokattu Rion karnevaalien vastaavista. Arvostelukohtia on kymmenen:

bateria (rumpuryhmä), kappale (samba enredo, joka on sävelletty ja sanoitettu aiheen mukaan), harmonia (baterian ja muiden soitinten yhteissointi, laulu ja säestys), esiintyminen (baianat, passistat, destaquet, lapset ja alat arvostellaan kaikki erikseen), kokonaisuus (mm. toteutus ja visuaalisuus), teema (aiheen valinta ja käsittely, luovuus), asut (soveltuvuus ja sambamaisuus), etujoukko (comissão de frente – arvokkuus, yleisön huomioiminen, tanssillisuus), lipunkantajapari (lipun käsittely, parin yhteensopivuus ja yhteistyö) sekä alegoriat (lavastevaunut).

Karnevaalikulkue kulkee useimmiten Senaatintorilta Esplanadille ja kaartaa vielä lopuksi Aleksanterinkadulle. Kulkuejärjestys arvotaan ja kulkueen kulkeminen maaliin asti kestää noin 1,5 tuntia. Työmäärä tuon reilun tunnin takana on kuitenkin hurja; passistapuvun tekeminen vie aikaa noin 100 tuntia, ison kuvittavan destaqueasun tekeminen mahdollisesti vielä enemmän. Lisäksi sambakoululaiset suunnittelevat myös muiden tanssialojen pukuja ja kokeneemmat puvuntekijät auttavat uusia tanssijoita koko prosessin ajan.

 

Tunnelma karnevaaleilla on kuitenkin huikea; musiikki soi, rytmi pauhaa, koko oma sambakoulu on mukana ystävineen ja tuttavineen ja katsojia kadun varsilla on kymmeniätuhansia. Parhaimmillaan aurinkokin paistaa ja kamerat ikuistavat tanssin riemua ja samban rytmejä. Ei ole ihme, että samba vie mennessään.

Tule sinäkin mukaan, samba sopii kaikille!

 

Cariocan kulkueaiheita ovat olleet muun muassa:

1994: Taivaanmerkit – Tähdet kertovat kohtalomme
1996: Samba Carioca 10-vuotta
2000: Tuhat ja yksi yötä
2001: Brasilia – tanssin maa
2002: Uuden vuoden karnevaalit
2003: Knut Suuri – Viikinkikuninkaan tarina
2004: Sanan vallassa
2006: Muistojen kulta-aikaa
2007: Viini – Jumalten juoma
2008: Carioca – Julkisuuden lemmikki
2009: Navigare Necessere Est
2013: Grimmin satuja
2015: Carioca bailaa, Turku krebaa
2016: Samba Carioca 30-vuotta
2018: Om Jai Ganga Mata! – Carioca matkaa hyvän elämän lähteille
2019: Katson Koneeseen, Näen Ihmisen – Carioca kohtaa tekoälyn

DSC_8998